Ett stort fluffigt duntäcke är en omtyckt inredningsdetalj i sommartorpet. Tro oss, vi vet!
För förutom att ett duntäcke reglerar värme och därför fungerar i skiftande temperaturer skapar det en ombonad och rustik stil i sovrummet. Ja “växlande molninghet, mot kvällen skurar” är kanske väderleksrapportens vanligaste fras..? Ihop med trasmatta, böljande sommargardiner och sju sorters kaksmulor i sängen är ett fluffigt sovmoln en toppengrej för din torpsommar. Oavsett vad SMHI bjuder på.

Att gå längs knastrande grusgångar mot en i vinden vajande syrénberså. Slå sig ned och njuta en kopp kaffe i sällskap med surrande bin och småfåglar som gnabbas om bästa platsen. Ingen längtan är starkare än den efter svensk junisommar! Vi drömmer om ett sommarlov utan klocka där nätterna är så ljusa att de nästan inte syns, och frukosten varar ända fram till lunch på bryggan. Ett eget sommartorp är nästan som ett husdjur. Det mår bra av att gullas med, ses över och pysslas om. Att hitta tidstypiska eller kuriosa inredningsdetaljer på auktion, och kanske läsa ett kapitel eller två i en bok om byggnadsvård är roligt och väcker en inre Ernst hos de flesta. Tur då att finns gott om allmogemöbler och hantverksmässiga textilier som spetsdukar och hemvävt linne på loppmarknader runt om i landet! Manglade lakan med monogram och rustika kuddar är sådant som ihop med fluffiga täcken och flanellpyjamas skapar ett bondromantiskt sovrum för midsommardrömmar. Att snickra myggfönster är en ganska enkel manöver, och med dem kan fönstret stå öppet hela dygnet, och släppa in nattens mystiska ljud. Bättre godnattvisa finns inte! Och att krypa ned i en varm säng under ett härligt duntäcke i ett svalt sovrum gör att sömnen kommer lätt och varar längre.

Att slipa, måla och olja in sina loppisfynd.. eller tvärtom ligga helt stilla med ett glas saft och låta tidens tand skapa naturlig patina på trä och metall medan Wallander löser brott i mörka hamnkvarter är typiska sommarsysslor vi älskar dyrt och heligt. För det enda “måstet” när det handlar om torp är väl ändå kravlösheten? Skura trägolven med mjuk såpa från lanthandeln, eller måla det högblankt schackrutigt med inspiration från Versaillles? Vilket som är okej. För torpet är en plats för frihet och egensinniga val. Att vila hjärnan från komplexa systemlösningar, och istället tillåta sig en eftermiddagslur i hängmattan är ett säkert tips för bättre humör. Kanske föds snilleblixten som säkrar jämn tillgång på belgisk choklad livet ut just där? Eller ta med ditt fluffiga täcke ut på gräsmattan, och slumra till taktfasta slag mot krocketklot, i samklang med tvärilskna barfotastamp. Ett stort fluffigt dunbolster fungerar faktiskt utmärkt som liggunderlag. Det dämpar både hård mark och illvrål om “fusk i spel”. Multifunktionella ting är en annan bra sak för semester i sommartorp – det är liksom inte så viktigt med etiketten och funktion trumfar allt. Ett glas vitt håller sig till exempel kallt förvånansvärt länge i en kaffekopp! Så låt ditt fluffiga täcke hänga med i sommar – det är en resekompis du kommer uppskatta på så många vis.


Kommentera