Vilken storlek skall påslakanet ha? Det är den näst vanligaste frågan vi får. Svaret är: ett alldeles vanligt går bra. “Alldeles vanligt” finns nämligen inte som standard! Ett Happy Fluffy Cloud mäter 155×220 och passar i de allra flesta, vanliga, ostandardiserade storlekar. Täcket fluffar ut, och pöser upp – ett par decimeter hit eller dit i påslakanet spelar faktiskt ingen större roll. Ett råd på vägen kan dock vara att gärna välja ett påslakan med knappar eller snören som stänger till öppningen. Så att bolstret inte smiter!

Att ett täcke i naturmaterial är det bästa för din säng och sömn vet vi ju. Ett täcke i dun eller ull släpper igenom fukt, vilket är bra för resårbotten och madrass. Ett täcke i syntet däremot, ja det lägger sig som ett lock över sängen, och fukten stannar kvar – vilket främjar damm, kvalster och annat otäckt. Men lakan då, hur viktigt är det?

Ett perfekt lakan kan komma i många storlekar och färger. Vissa föredrar sina lakan så hårt manglade att de kan förväxlas med plywood. Andra föredrar riktigt slinkiga lakan, halkiga nog att få såväl pocketböcker som katter att dratta i golvet före midnatt. På sommaren håller många sina retrolakan högt. I sommarhuset bäddar vi nostalgiskt med urtvättad trådsliten bäckibölja med minnen av rostmacka doppad i varm choklad. Idag finns mängder av lakan att välja mellan. Hur det Perfekta Lakanet ser ut vet nog bara den som ställer frågan.


Kommentera