Få förbud är så inpräntade som att inte äta i sängen. Att äta i sängen anses lika slappt som att inte para ihop strumpor i lådan efter tvätt. Respektlöst i samma kaliber som att spotta tuggummi på marken intill en fågeldamm! Den som äter i sängen har för alltid försuttit sin chans att bli vald till kassör i bostadsrättsföreningen. Man kan fråga sig varför denna återhållsamma smulornas skyttegrav har grävts. Och av vem?

Att äta i bil uppmuntras. I varenda polisfilm mumsas munkar och slurpas kaffe i framsätet. Drive through-restauranger serverar varmt, kallt, flytande, smulande och kladdigt dygnets alla timmar. Picknick på filt är sinnebilden av lycka. Gemensam popcornfrossa i designsoffa? Check. Men att äta i sin egen säng? Rödflaggat. Tillåtet endast vid ett årligt tillfälle: på födelsedagen. Då till övrigas beskådan och sång dessutom? Som en annan solkung skall födelsedagsbarnet glatt knapra marsipantårta i ottan. Lite som på nåder.

Trots allt är njutningen att luta sig tillbaka mot nypuffade kuddar, under ett bolster och rena lakan med en hink glass kanske höjden av fredagsmys. Körsbäret i vardagslyxens coctail! Det är därför orimligt att vi med skeden i hand förväntas huka under denna begränsning, inritad av ännu okända säng-puritaner med diffus agenda. Sängen är en fri zon. Reclaim the bed-snacks! Ät, knapra, smula, och njut. Ensam eller i sällskap. (Ingen katt har någonsin klagat på lavendelskorpsmulor i pälsen. Och en flanellpyjamas går att tvätta.)

Det är dagen efter stormen i stora delar av landet. Perfekt för citronglass, våfflor, chablis lakritspipor eller vad man nu föredrar i sin bolsterbädd. Bed in, eat, enjoy!


Kommentera