Våra Happy Fluffy Cloud-bolster sys på en liten fabrik i Italien. Verksamheten grundades på sextiotalet och är kvar i samma familjs ägo. Många av maskinerna är också kvar: stora torkmaskiner för dun klädda i trä, och symaskiner i blankt grönt stål. Fabriken är en av få i Europa som fortfarande hanterar hela tillverkningen: från inköp av osorterat dun till färdigt täcke packat och etiketterat med våra rosa moln.

För oss är detta en möjlighet att ha full insyn i hur våra täcken görs och att kunna vara transparenta med det. En spridd produktion med upphandling av fyllning på flera platser och sömnad på en annan - kanske i flera världsdelar och med olika leverantörer varje säsong - skulle vara omöjligt för oss att följa upp och stå för. Nu samarbetar vi istället med en liten fabrik som tillsammans med oss lägger långsiktiga planer för produktutveckling, inköp och leveranser.

Djurskydd var givetvis vår första punkt när vi började producera bolster. Europeisk lagstiftning kring djurhållning är strikt. Våra täcken är därför fyllda med dun från europeisk matfågel. Det är ett sätt att ta tillvara på resurser. Dunfarmar i till exempel Kina och Kanada lyder under helt andra påbud. Vår fabrik syr dunprodukter till några av Italiens mest exklusiva varumärken, och de har använt samma leverantörer av bomull och fyllning i decennier. "Vi kan inte riskera vårt renommé med att byta till oprövade leverantörer som vi inte känner! Alla våra kunder och partners är beroende av en absolut reko produktionskedja. Att leta billigare alternativ skulle snabbt kunna bli olönsamt för oss!" Så säger fabriksdirektören i Italien. För oss på Happy Fluffy Cloud är detta en trygg garanti som vi gärna berättar om. 

Våra omkostnader förstås lite högre än om vi skulle producera i Asien. Men eftersom vi mest säljer direkt till kund från vår egen webshop slipper vi påslag i försäljningsledet. Och vi kan producera små upplagor med mindre risk. Så på det hela taget är småskaligheten en klok affär för oss.

När vi besöker vår fabrik är det roligt att prata med sömmerskorna. De syr allt möjligt. Från kanalsydda exklusiva dunvästar där varje kanal fylls med olika mängd dun (alltså exakt på grammet olika!) ”Mera fyllning över axlar och nacke för värmens skull, och mindre kring midjan för silhuetten!” ..till soffkuddar för båtar och hotell. De tycker att våra dunbolster är helt bananas men roliga. De fyller bolstren med en slags baklänges dun-dammsugare. Från början ställde själva paketeringen till problem: att packa det färdiga bolstret i sin tygförpackning var tungt och tog lång tid. Då ändrade vi måtten på tygsäcken och på våra fraktkartonger. Resultatet är vad du ser idag: på millimetern perfekt. Lättpackat men inte alltför skrymmande på hyllan. Det är enkelt att hitta lösningar när varje moment är överskådligt.

Just nu är det absolut högsäsong både i fabriken i Italien och här på lagret hos oss. Julen är snart här! Det är skönt att veta att Giuliana, Riccardo och de andra har bra kaffe i fikarummet och syr varje bolster med lika stor omsorg. Här skall hemma vi prova en ny packtejp för kartonger som klarar minusgrader bättre.

Kommentarer

  • Received two Happy Fluffy Clouds two days ago. First night was incredible. The duvet just made a big hug around me and I fall asleep within minutes. Me and my husband are very happy with the duvets. Only concern now it’s to find a duvet cover longer than what I have.
    I also appreciated the personal note from you.


Kommentera