Är det för varmt att sova med dunbolster på sommaren? Traditionellt sett så byter man från dunbolster till tunnare täcken sommartid. Det finns något rituellt och tryggt med att skifta saker mellan säsonger: att hänga undan vinterkappan i sitt fodral på vinden, putsa kängorna och ställa dem i skåpet tills frosten kommer. Att plocka fram ett dunbolster och förbereda sovrummet för vintern första helgen i oktober är ett sätt att omfamna årstidernas växlingar.

Samtidigt är sommarsäsongen kort här i norr. I Stockholm har vi snö och tre grader idag, den trettonde maj! Alla vet hur det är att huttra sig igenom både små grodor och skärgårdssill på en regnig midsommarveranda.. Ett dunbolster passar faktiskt utmärkt i ett kylslaget sommarhus när havet slår mot klipporna utanför och stormen knackar på rutan. Känslan att svepa in sig i ett fluffigt duntäcke medan det sprakar i den öppna spisen gör stugans kalla golv till en snudd på sinnlig upplevelse!

Det vi i Sverige kallar tropisk natt är när lägsta temperaturen på inte understiger 20 grader. Det förekommer oftast kring månadsskiftet juli och augusti. Då njuter vi av sommarnattens ljud – helst bakom öppna fönster och myggnät – och sover med endast lakan och föreställer oss att vi är i tropikerna.


Kommentera