Har du glömt mer än vanligt på sistone? Känns jeansen lite tightare än sist? Har någon påpekat att du snubblar över tröskeln - igen? Det kan vara tecken på att du sover för lite. Och i längden är det faktiskt farligare än du kanske tror.


För lite sömn gör nämligen kroppen stressad - och kan i längden påverka din hälsa och livslängd. Efter en natts dålig sömn blir de flesta av oss lite griniga, fumlar mer än vanligt och upplever mindre entusiasm. Det är ingen fara - en tupplur på lunchen eller en tidig kväll återställer sömnkontot. Men efter en längre tid med för få sömntimmar börjar flera av kroppens funktioner att påverkas negativt.

Sover du för lite? Vi har listat tre varningsklockor att hålla ögonen öppna för. 

Oförklarlig viktökning
Om man inte får tillräckligt med djup sömn under natten förändras kroppens insulinresistens och hur kroppen tål glukos. Resultat? Viktökning.
Att vara trött ger även signaler till hjärnan att den behöver mer energi för att hålla sig vaken. Då ökar aptiten - men mättnaden infinner sig inte. 

Svårt att fokusera, sämre minne
Vår hjärna behöver sömn för att fungera optimalt. Med för lite sömn försämras hjärnans funktioner. Minnet och koncentrationen är två av de första funktionerna som påverkas. Att ha svårt att fokusera försämrar din bilkörning och kan i värsta fall leda till olyckor. Och det där med att bli glömsk skapar oreda för fler än dig själv. 

Mindre sex
för lite sömn påverkar våra hormonnivåer vilket i sin tur sänker sexlusten. Högre stressnivåer i kroppen gör att vi responderar sämre på de lustsignaler som i vanliga fall påverkar viljan till närhet och fysisk kontakt.  

Om du eller någon du känner visar tecken på något i listan kan sömnbrist vara boven. Det positiva är att det går ganska fort att sova ikapp. En tidig kväll eller en lång sovmorgon är faktiskt bättre än en femte kopp kaffe för att hålla dig i form! Godnatt! 

 


Kommentera